A Cinzanot tulajdonképpen egy 1781-es királyi rendeletnek köszönhetjük, amely vastagon megadóztatta a pálinkákat, viszont mentesítette ez alól az édesített és finomított borokat...
A vermut legnagyobb része: bor. Mégpedig gyöngéden semleges bor, sajátos jelleg nélkül - hiszen a jelleget a fűszereknek kell megadniuk. Kerül még bele a gyártás folyamán alkohol, cukor, karamell és ízesítő anyagok. Ez utóbbi témakör megér néhány szót. Nehezen képzelhető el, mi minden adja az ízét a bornak. Növények, virágok, levelek, magok, gyökerek, gyökérgumók - némelyik hatóanyagai miatt, mások csak az íz végett. Van, amelyik bőséges gyomorsav-kiválasztást idéz elő, van, amelyik csillapítja a lázat, a másik segíti a belek mozgását vagy éppen a vérkeringést. Tiszta patika! A sokféle növényi részt darálják, áztatják, szűrik, megint áztatják, lepárolják, megint szűrik, végül érlelik, s aztán belebújhat a palackba a vermut szelleme. Bizony a titkos retorták, görebek, rézüstöcskék kora lejárt! Minden kicsit nagyobb és sokkal pontosabb lett. Technológiai utasítás dirigál az italmesternek, de azért ne féljünk! A kóstolómesterek ma is pótolhatatlanok. De nem is a közbülső lépések a fontosak.
Jelenlegi ára: 2 000 Ft
Az aukció vége: 2021-02-07 00:05 .
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése